Fale Dunaju

3 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z owocami, masą budyniową i polewą czekoladową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki maki
    150 ml oleju
    150 ml mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kopiasta łyżka kakao
    2 łyżki mleka
    wiśnie (miałam w syropie)

    Składniki na krem:
    500 ml mleka
    1 żółtko
    3 pełne łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego (ja dałam swojej roboty)
    200 g masła

    Składniki na polewę:
    100 g. masła
    6 łyżek cukru pudru
    2 łyżki kakao
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fale dunaju

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fale Dunaju 1. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę na największych obrotach miksera.
    zmniejszyć obroty do minimum. Dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
    i mleko. Gdy składniki się połączą, wylać połowę ciasta na prostokątną blachę,
    wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy, dodać kakao i 2 łyżki mleka.
    Zmiksować i wylać na jasną część ciasta. Na wierzch, wyłożyć wiśnie.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 25-30 minut.
  • Fale Dunaju 2. Przygotować krem.
    Odmierzyć 1/2 szklanki mleka, dodać do niego żółtko i mąkę.
    Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka, zagotować z cukrem.
    Do gotującego mleka, wlać masę budyniową i mieszać, aż zgęstnieje.
    Pozostawić do wystudzenia. Można przykryć folią spożywczą, albo tak jak ja,
    co jakiś czas zamieszać, żeby na wierzchu nie zrobiła się skorupa.
    Masło zmiksować. Cały czas miksując, dodawać po łyżce masy budyniowej.
    Gotowy krem, wyłożyć na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki.
  • Fale Dunaju 3. Przygotować polewę.
    Do rondelka włożyć masło, dodać cukier i kakao. Gotować na małym gazie, cały czas mieszając. Dodać mleko. Gotować do uzyskania gładkiej polewy. Wymieszać i zestawić z kuchenki.
    Jeszcze chwilę mieszać i wylać na ciasto.
  • Fale Dunaju 4. Ciasto, wstawić ponownie do lodówki.

Porady

Do tego ciasta, można użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować