Babeczki fale Dunaju

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie dwukolorowe ciasto z wiśniami pokryte kremem mascarpone i polewą czekoladową... dzięki wiśniom nie jest przesłodzone- one nadają babeczkom fajnej kwaskowatości.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125g miękkiego masła
    2 łyżeczki cukru pudru
    120g cukru
    3 jajka
    150ml mleka w temp. pokojowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250g mąki tortowej
    1 łyżka kakao
    170g odsączonych wydrylowanych wiśni (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć sok)

    Krem:
    150ml śmietanki 36% schłodzonej
    150g mascarpone schłodzonego
    2 lyzki cukru pudru

    Do dekoracji:
    Polewa czekoladowa
    Wiśnie wydrylowane i odsączone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miękkiego masła dodać cukry i ucierać na puszystą masę.
  • 2. Dodać resztę składników na ciasto (oprócz kakao) i wymieszać do ich połączenia i uzyskania jednolitej masy
  • 3. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
  • 4. Ciasto przełożyć do papilotek: na zmianę kłaść po jednej łyżce ciasta jasnego, ciemnego i ponownie jasnego. Na wierzch dołożyć po 3 wiśnie
  • 5. Babeczki piec 25 min. w 180 st. góra-dół do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce.
  • 6. Wszystkie składniki na krem ubić sztywną masę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M) i wyciskać krem na babeczki.
  • 7. Na wierzch kremu nałożyć resztę wiśni, wierzch polać roztopioną czekoladą. Babeczki przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować