Mięciutkie dwukolorowe ciasto z wiśniami pokryte kremem mascarpone i polewą czekoladową... dzięki wiśniom nie jest przesłodzone- one nadają babeczkom fajnej kwaskowatości.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
125g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru pudru
120g cukru
3 jajka
150ml mleka w temp. pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g mąki tortowej
1 łyżka kakao
170g odsączonych wydrylowanych wiśni (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć sok)
Babeczki fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miękkiego masła dodać cukry i ucierać na puszystą masę.
2.Dodać resztę składników na ciasto (oprócz kakao) i wymieszać do ich połączenia i uzyskania jednolitej masy
3.Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
4.Ciasto przełożyć do papilotek: na zmianę kłaść po jednej łyżce ciasta jasnego, ciemnego i ponownie jasnego. Na wierzch dołożyć po 3 wiśnie
5.Babeczki piec 25 min. w 180 st. góra-dół do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce.
6.Wszystkie składniki na krem ubić sztywną masę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M) i wyciskać krem na babeczki.
Komentarze