Aromatyczny krem pomidorowo-paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku, w którym będziesz gotować zupę roztop łyżkę masła. Możesz też użyć delikatnej oliwy z oliwek. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż na małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Następnie obierz cztery większe ząbki czosnku i pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj do cebuli i całość jeszcze podsmaż.
Pomidory obierz ze skórki i pokrój je na ćwiartki. Paprykę umyj i również pokrój na duże kawałki.
Do garnka z gotową cebulką i czosnkiem dodaj pokrojone na kawałki pomidory, paprykę oraz półtorej szklanki bulionu. Do gotującej się zupy dodaj wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Zupę gotujemy łącznie ok. 15 minut.
Po tym czasie ściągnij zupę z palnika , dodaj pół kostki sera feta i zblenduj blenderem na gładką masę.
Ja podaję zupę z pokrojoną papryką, natką pietruszki oraz pokrojonym serem feta.
Można również podać z makaronem.
Smacznego!
Komentarze