Krem paprykowy z mascarpone

4.5 (171 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

O tej porze roku papryka jest najlepsza i najtańsza, więc zajadamy się nią do woli pod różną postacią, ja pierwszy raz zrobiłam z niej zupę krem, jest dobrze pikantna i rozgrzewająca a zarazem delikatna dzięki serze mascarpone, dodatek ryżu sprawia, że jest sycąca jednym słowem, bardzo smaczna zupa krem.Najlepsza na jesienne ponure dni.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ kg czerwonej papryki
    2 cebule
    ½ szklanki ryżu basmati
    4 ząbki czosnku
    7 dag masła
    1 litr domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
    15 dag sera mascarpone
    1 liść laurowy
    1/2 łyżeczki chili
    Sól lub jarzynka do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    Szczypta suszonego tymianku
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem paprykowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę tak samo cebulę i czosnek.

    W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy pod przykryciem 5 minut, po tym czasie dodajemy paprykę, wsypujemy ryż, dusimy następne 5 minut, po czym zalewamy gorącym bulionem dodajemy szczyptę tymianku i liść laurowy, doprawiamy do smaku jarzynką lub zwykłą solą, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut od czasu do czasu mieszając, gdy ryż będzie miękki, wyjmujemy listek laurowy a zupę miksujemy blenderem, gdyby okazała się za gęsta można dolać trochę bulionu, dodajemy serek mascarpone o temp pokojowej, mieszamy aż się połączy z zupą, wsypujemy chili oraz szczyptę pieprzu, zagotowujemy zestawiamy z ognia, rozlewamy do bulionówek, podajemy posypaną natką.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować