Aromatyczny , pikantny sos pomidorowo - śliwkowy

3.67 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowany sos możemy przechować w słoiku nawet całą zimę , a w razie potrzeby - jak znał , jest pod ręką . Doskonale sprawdzi jako baza do zupy czy gotowy sos do mięs , makaronów...

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg. pomidorów - najlepiej gruntowych
    1 kg. śliwek np . węgierek
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 szczypty przyprawy Harissa
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    1/3 szklanki octu
    1/2 łyżeczki pieprzu
    Dodatkowo :
    wrzątek
    słoiki
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Aromatyczny , pikantny sos pomidorowo - śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczny , pikantny sos pomidorowo - śliwkowy 1. Wrzątkiem zalewam pomidory , po 2 minutach zalewam wodą zimną , zdejmuję skórkę , kroję . Do pomidorów dodaję pokrojoną w plastry cebulę , pozbawione pestek śliwki i duszę ok. 30- 40 minut , mieszając . Całość przecieram przez sito , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , sól , przyprawę Harissa , ocet , pieprz , cukier , mieszam , duszę ok. 10 minut , przekładam do słoików . Słoiki ustawiam na ściereczce w garnku , zalewam wodą do 3/4 wysokości słoików , gotuję ok. 15 minut , wystawiam do góry dnem , pozostawiam do wystudzenia , przenoszę do spiżarki .

Porady

Gęstość sosu zależy od odmiany i jakości pomidorów i śliwek . Nie podałam ilości słoików , gdyż nakładałam do różnej pojemności słoików . Pasteryzować należy dzieląc je wedle wysokości słoików .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Pomidor Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować