Ananas z grilla

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Jak już nieraz wspominałem, grillowanie nie kończy się na mięsiwach czy co gorsza na samej kiełbasie (a znam takich) grillowanie to również grillowane warzywa czy owoce z których można przygotować proste i smaczne desery. Zobaczcie jak banalny jest przepis na grillowanego ananasa.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • owoc ananasa
    4 łyżeczki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Grill

Ananas z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ananas z grilla 1. Ananasa kroję na ćwiartki - staram się aby liście były na każdej ćwiartce.
    Liście zawijam w folię aluminiową - aby się nie spaliły i efektywniej wyglądały.
    Z każdej części ścinam środkową (trzonową) część ananasa i końcówkę.
  • Ananas z grilla 2. Na dobrze rozgrzanym grillu zaczynam grillować każdą z ćwiartek od strony łupiny. Jak każdy z kawałków nabierze już temperatury przewracam na boczki i grilluję je krótko "na kolor"
    Cukry zawarte w owocu dość szybko się karmelizują. Gdy boczki gotowe wracam na stronę łupinki i posypuję każdy z kawałków wiórkami kokosowymi i grilluję jeszcze 3-4 minuty.
    Gotowego ananasa zręcznie odcinam od skórki (filetuję) i dzielę w kawałki wbijając do każdego wykałaczkę. Podaję na łupinie.

Porady

Jak wspomniałem cukry zawarte w owocu szybko się karmelizują i grillowania tego właśnie etapu trzeba szczególnie pilnować .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Egzotyczna Grill Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować