Cukinia a'la ananas

4.43 (212 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Dopóki sama nie spróbowałam, to byłam sceptycznie nastawiona do tego pomysłu. Przepis wynalazłam w sieci i troszkę zmodyfikowany okazał się być strzałem w dziesiątkę dla mojego nadmiaru cukinii.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na ok 7 słoików (ok 700ml)

    2.5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu)
    1,5l wody
    1 kg cukru
    40g domowego cukru waniliowego (ewentualnie z torebki)
    4 goździki
    3 łyżeczki kwasku cytrynowego
    2 laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.43 (212 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Cukinia a'la ananas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia a'la ananas 1. Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym i zalewamy przygotowaną cukinię. Przykrywamy i odstawiamy na cały dzień w chłodne miejsce.
    Następnego dnia przecedzamy cukinię, a do odcedzonej zalewy dodajemy cukier kryształ oraz waniliowy, goździki oraz przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ponownie cukinię i gotujemy ok 5 minut. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut.

Porady

Przekładając cukinię do słoików pamiętajmy by umieścić w nich również kawałki lasek wanilii. Sprawią że będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Przy pasteryzacji pamiętajmy o wyłożeniu spodu garnka bawełnianą ściereczką, a samej wody nalejmy do max 2/3 wysokości słoiczków. Tak przygotowana cukinia świetnie sprawdza się w deserach, ucieranych ciastach lub sałatkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Cukinia Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować