Grillowany ananas w boczku

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soczyste plasterki ananasa w plastrze czerwonej cebuli, z serem, a wszystko to owinięte w wędzony boczek, który po upieczeniu staje się przyjemnie chrupiący.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ananas w plastrach w lekkim syropie lub plastry świeżego anansa
    na każdy plaster ananasa:
    2 długie cienkie plasterki wędzonego boczku
    sznureczek z żółtego półtwardego sera, można również użyć sera w plasterkach, tylko wtedy należy z każdego plasterka wyciąć kółko zbliżone wielkością do plastra ananasa, a w środku wyciąć dziurkę
    krążek cebuli troszkę większy od plasterka ananasa
    papryka ostra i słodka, suszona pietruszka, tymianek do posypania lub inna ulubiona mieszanka przypraw np. curry

    keczup lub keczup wymieszany z majonezem do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany ananas w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ananas 1. Każdy plasterek ananasa umieszczamy w krążku z cebuli, na wierzchu układamy ser. Całość posypujemy przyprawami.
  • ananas 2. Tak przygotowane plastry ananasa owijamy boczkiem.

    Następnie tak przygotowanego ananasa możemy upiec na patelni grillowej, grillu lub na górnym ruszcie w piecyku z włączoną opcją grill. Ananasa pieczemy do momentu zrumienienia się boczku.

    Gorące plastry podajemy z sałatką oraz z ulubionym sosem, keczupem lub sosem tysiąca wysp.

Porady

Wędzony boczek jest słony, więc nie przyprawiamy ananasa solą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować