Adwentowa szarlotka z kremem śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Wypiek łączy w sobie to co najlepsze z szarlotki i ciasta z kremem. Mamy tu pyszne ciasto z kruche i duszone jabłka oraz słodką bitą śmietaną. W moim domu to zestawienie smaków okazało się hitem. Ciasto znikneło w mgnieniu oka. Jest to doskonała propozycja na święta.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto kruche
    300 g mąki pszennej
    150 g masła
    100 g cukru pudru
    10 g proszku do pieczenia
    4 żółtka
    jabłka duszone
    1,5 kg jabłek
    150 g cukru
    30 g mąki ziemniaczanej
    10 g cynamonu
    krem śmietanowy
    500 ml śmietany 30%
    200 g cukru pudru
    20 g śmietanfixu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Adwentowa szarlotka z kremem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną część pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.
    Jabłka duszone: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na kostki. Dusimy wraz z cukrem i odrobinka wody przez 20 minut. Dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
    Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Na dnie układamy rozwałkowaną jedną część ciasta. Na nim układamy duszone jabłka. Następnie jabłka przykrywamy kolejnym rozwałkowanym ciastem. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. studzimy.
    Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix.
    Krem śmietanowy układamy na wierzchu wypieczonego ciasta. Ozdabiamy połamanymi kawałkami ciasta. Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować