Szarlotka królewska z kremem budyniowym

4.48 (164 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szarlotka królewska to ciasto, które uwielbiam. Jej smak długo pozostaje w pamięci. Biszkopt, pachnące jabłka, śmietankowy krem budyniowy i gruba warstwa czekolady, to warstwy cudownego smaku.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 dużych jajek,
    - szczypta soli,
    - 3/4 szklanki (250ml) cukru kryształu,
    - 1 czubata szklanka mąki pszennej,
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa jabłkowa:
    - 2 kg jabłek szara reneta,
    - 1 cytryna,
    -1/2 szklanki wody,
    - 2 galaretki o smaku agrestowym.
    Masa budyniowa:
    - 2 szklanki mleka,
    - 1 czubata łyżka mąki pszennej,
    - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 2 żółtka,
    - 5 łyżek cukru,
    - 200g masła,
    - aromat waniliowy lub laska wanilii.
    Polewa czekoladowa
    wg przepisu koleżanki JOANNA 55a, https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/idealna-polewa-do-ciast-4
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Szarlotka

Szarlotka królewska z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, a później po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
    Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem i natartej tłuszczem blachy.
    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok 40min.
  • 2. Masa jabłkowa
    Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, dolewamy wodę i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia się galaretki. Gorącą masę wykładamy na placek.
  • 3. Masa budyniowa
    1/2 szklanki mleka, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną miksujemy do połączenia się składników. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy zmiksowaną masę i gotujemy budyń.
    Ucieramy masło, dodajemy po jednej łyżce przestudzonego budyniu, na końcu aromat waniliowy i cały czas miksujemy do połączenia się składników.
    Gotową masę budyniową wykładamy na jabłka.
  • 4. Na masie budyniowej rozsmarowujemy polewę czekoladową.
    Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować