Śliwkowe tiramisu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Połączenie czekolady, śliwek i kawy zawsze do siebie pasuje. Ma jeden minus nie jest dla dzieci.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g śliwek węgierek
    30 g cukru
    2 tabliczki czekolady
    80 g masła
    2 białka
    165 g mleczka kokosowego
    Opakowanie podłużnych biszkoptów
    Kakao do posypania
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    Szklanka gorącej wody
    80 ml najlepiej nalewki śliwkowe ale może być likier czekoladowy lub likier kawowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami

Śliwkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzyć i połączyć z nalewką lub likierem. Odstawić do przestygnięcie. Namaczać w tej mieszance biszkopty i układać je w misce (najlepiej o wymiarach: średnica 20 cm, wys.9 cm, pojemność 1,5 litra). Wstawić do lodówki. Śliwki umyć, wyjąć pestki i wrzucić do garnka z cukrem. Gotować mieszając przez około godzinę. Po ugotowaniu poczekać trochę jak przestygną i dokładnie zmiksować trzeba. Mleczko kokosowe podgrzewać w kąpieli wodnej. Gdy będzie gorące odstawić z ognia i dodać podzieloną czekoladę, masło, śliwki i wymieszać dokładnie. W oddzielnym garnku ubić pianę z białek i dodać szczyptę soli. Do piany dodać masę śliwkowo - czekoladową i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na biszkopty i ponownie odstawić do lodówki na 3 godziny do zgęstnienia masy. Po zastygnięciu masy wyjąć z lodówki i odwrócić górą do dołu na tacę. Posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować