Połączenie czekolady, śliwek i kawy zawsze do siebie pasuje. Ma jeden minus nie jest dla dzieci.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
400 g śliwek węgierek
30 g cukru
2 tabliczki czekolady
80 g masła
2 białka
165 g mleczka kokosowego
Opakowanie podłużnych biszkoptów
Kakao do posypania
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Szklanka gorącej wody
80 ml najlepiej nalewki śliwkowe ale może być likier czekoladowy lub likier kawowy
Śliwkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę zaparzyć i połączyć z nalewką lub likierem. Odstawić do przestygnięcie. Namaczać w tej mieszance biszkopty i układać je w misce (najlepiej o wymiarach: średnica 20 cm, wys.9 cm, pojemność 1,5 litra). Wstawić do lodówki. Śliwki umyć, wyjąć pestki i wrzucić do garnka z cukrem. Gotować mieszając przez około godzinę. Po ugotowaniu poczekać trochę jak przestygną i dokładnie zmiksować trzeba. Mleczko kokosowe podgrzewać w kąpieli wodnej. Gdy będzie gorące odstawić z ognia i dodać podzieloną czekoladę, masło, śliwki i wymieszać dokładnie. W oddzielnym garnku ubić pianę z białek i dodać szczyptę soli. Do piany dodać masę śliwkowo - czekoladową i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na biszkopty i ponownie odstawić do lodówki na 3 godziny do zgęstnienia masy. Po zastygnięciu masy wyjąć z lodówki i odwrócić górą do dołu na tacę. Posypać kakao.
Komentarze