Ciasto śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste wysokie ciasto z lekkim aromatem migdałowym, warto sięgnąć do tego ciasta śliwek węgierek wtedy do ciasta nie potrzeba dodawać tyle cukru. Idealne ciasto do popołudniowej kawy z wykorzystaniem sezonowym polskich śliwek lub na ciepłą kolację z kubkiem mleka. U mnie śliwki opadły na dno i ciasto wyszło ,,do góry nogami,, :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    szklanka cukru pudru
    200 g masła
    5 jajek
    opakowanie cukru waniliowego 16g
    łyżeczka proszku do pieczenia
    olejek migdałowy

    Oraz:
    ok 8 śliwek węgierek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz olejkiem, następnie dodawać po jednym jajku. Zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24*24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować, poprzekrawać.
  • 2. Na cieście porozkładać połówki śliwek skórką do ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35-40 minut.
  • 3. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki węgierki Śliwki Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować