Tiramisu

4.5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Klasyczny, włoski deser, składający się z lekkiego, delikatnego kremu, skrywającego biszkopty, nasączone mocną kawą z migdałowym aromatem. Ciężko poprzestać na jednym kawałku.. :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 żółtek
    3 białka
    3/4 szklanki cukru
    500 g serka mascarpone
    ok.230 g podłużnych biszkoptów
    50 ml likieru Amaretto lub wina Marsala

    do nasączenia biszkoptów: ok.280 g mocnej kawy
    ponadto: gorzkie kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzyć i wystudzić. Do zimnej kawy dodać alkohol, wymieszać (płyn przełożyć do miseczki, żeby było wygodniej maczać biszkopty).
  • 2. Jajka sparzyć krótko wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puch (2 łyżki cukru zostawić). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać pozostały cukier i połączyć z mascarpone (masa powinna być gęsta i puszysta). Na końcu delikatnie  połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  • 3. Następnie maczać biszkopty w kawie z dodatkiem alkoholu z obu stron, (ciastko ma delikatnie nasiąknąć z zewnątrz, a nie całkowicie do samego środka). W foremce o śr.24/24 cm gęsto ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów, następnie wyłożyć połowę kremu i delikatnie go rozprowadzić. Na krem wyłożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i pozostałą część kremu formując niewielkie rozetki.
  • 4. Foremkę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać wierzch sporą ilością gorzkiego kakao.

Porady

Włochy, włoska kuchnia, deser, biszkopty, mascarpone, do kawy, ciasto na bazie alkoholu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować