Seromakowiec na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, ostudz i odsącz. Zmiel mak dwukrotnie razem z cukrem. Przełóż go do garnka, dodaj rozpuszczone masło. olejek, bakalie i jajka i lekko podgrzej stale mieszając (możesz też wykorzystać gotową masę makową - proponuję tylko wtedy do niej dodać ze dwa jajka i 50 g masła).
2.Składniki kruchego ciasta umieść w misce i szybko zagnieć, jeśli trzeba, to dodaj trochę śmietany. Ciastem wylep przygotowaną blaszkę. Masę makowąwyłóż na spód z kruchego ciasta.
3.Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj pojedynczo żółtka. Dodaj po trochu twaróg i na koniec wsyp budyń. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.
Masę wyłóż na część makową. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto).
4.Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 200 stopniach przez 10 minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 160 stopniach przez godzinę.
Ciasto przestudź i udekoruj rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze