Seromakowiec na kruchym spodzie

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest idealne na świąteczny stół,połączenie maku z serem to rozkosz dla podniebienia.

  • 60 min

Składniki:

  • kruche ciasto;
    2 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru
    3 żółtka (białka zachować)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    160 g masła

    Masa I
    1 puszka masy makowej

    Masa II
    1 kg sera z wiaderka lub homogenizowanego
    100 g masła
    3 jajka
    3 białka (które zostały z ciasta)
    1 suchy budyń waniliowy
    3/4 szklanki cukru pudru
    200 g suszonych owoców (wiśni, rodzynek lub skórki pomarańczowej)

    Polewa
    100 g czekolady deserowej
    3-4 łyżki mleka
    parę kropel aromatu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Seromakowiec na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wylepić dno wysmarowanej tłuszczem kwadratowej tortownicy o wymiarach 25 cmx25 cm,lub okrągłej o średnicy 28 cm.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika o tem. 190 st.,i zapiec około 15-20 minut.
  • 2. Wykonanie masy serowej;
    Masło utrzeć z cukrem,dodać ser,budyń i i całe jaja z białkami,na samym końcu wsypać suszone owoce.
    Wszystko dobrze wymieszać
  • 3. Na podpieczone ciasto ,kładziemy łyżką "kupki"masy makowej.
    Zalewamy mak masą serową.
    Pieczemy w tem. 190 stopni około 60-70minut.
  • 4. Po ostygnięciu polać tabliczką czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i paroma kroplami olejku pomarańczowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować