Tarta ze ślwikami i kremem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Więcej na wypiekibeaty.com.pl

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • spód:
    300 g mąki
    150 g cukru pudru
    150 g miękkiego masła
    2 jajka
    szczypta soli
    krem:
    250 g serka mascarpone (może też być zwykły twaróg sernikowy)
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka ekstraktu z wanilii
    250 ml śmietany kremówki
    około 350 g śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Tarta ze ślwikami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Umieść w dużej misce suche składniki, wkrój w kawałkach masło, dodaj jajka.
    Zagnieć ciasto, tak aby było elastyczne.
    Włóż do foliowego woreczka i schłódź przynajmniej przez godzinę (jeśli masz mało czasu, to najlepiej w zamrażarce).
    Schłodzone ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić pomiędzy dwoma kawałkami folii) i wylep przygotowaną formę do tarty (wysmarowaną tłuszczem i lekko wysypaną mąką).
    Nadmiar ciasta odetnij - możesz go wykorzystać do ciasteczek, albo zamrozić i użyć w późniejszym terminie.
    Nakłuj ciasto, przykryj folią aluminiową i posyp ziarnami fasoli lub grochu.
    Podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach i odstaw do przestudzenia.
  • 2. krem:
    Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.
    Dodaj serek i wymieszaj, dodaj mąkę ziemniaczaną i wanilię.
    Ubij śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy twarogowej - delikatnie wymieszaj.
    Wyłóż krem na spód, na wierzchu ułóż przekrojone śliwki (skórką do dołu).
    Piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować