Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.nadzienie:
Brzoskwinie przekrój na ćwiartki i usuń pestki, pokrój w plasterki.
Włóż owoce do garnka dodaj dżem i zacznij podgrzewać, aż brzoskwinie zmiękną i się lekko rozpadną.
Odstaw owoce do wystudzenia.
ciasto:
Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto.
Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około 1 cm.
Wyłóż nadzienie na ciasto - pozostaw margines bez owoców (ja nie zużyłam całego nadzienia i wykorzystałam go potem do kanapek :)).
Zwiń lekko drożdżówkę wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokrój na 8 kawałków (nadzienie może lekko wypływać).
Połóż bułeczki na wyłożonej papierem lub wysmarowanej olejem blaszce zachowując między nimi odstępy.
Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
Piecz bułeczki w 170 stopniach przez około 20 minut.
Gotowe bułeczki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Komentarze