Risotto z suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 12 godz. 25 min

Uwielbiam smak suszonych grzybów. To risotto ma właśnie taki aromat, a fantastycznym akcentem jest maślana nuta. Risotto może być serwowane, jako dodatek do mięsiwa czy owoców morza, ale może też być daniem głównym podawanym z chrupiącą bagietką.

  • 12 godz. 25 min

Składniki:

  • 40g suszonych borowików
    woda z namaczania grzybów
    20g masła
    1 szalotka
    200 g ryżu parboiled
    sól
    pieprz ziołowy

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby opłukać na sitku, a następnie zalać wodą (ok 2 i pół szklanki) i odstawić na noc aby się namoczyły. Na drugi dzień wyłowić grzyby z wody (wody nie wylewać!) i pokroić je niedbale, czyli na spore kawałki. Szalotkę drobno posiekać.
  • 2. Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć na nim cebulkę. Dodać grzyby i podsmażać wszystko przez 5 minut. Suchy ryż wsypać do grzybów i hartować ok. 2-3 minuty. Następnie wlać na patelnię wodę z namaczania grzybów. Całość przyprawić, wymieszać, zagotować i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i mieszać całość aby odparować resztkę płynu. Ryż powinien być suchy i sypki.

Porady

Danie można udekorować natką pietruszki i podawać ze świeżą bagietką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować