Piernik staropolski

0 (0 ocen)

  • 20 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Piernik staropolski

  • 20 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 3 blaty o wymiarach 42 x 28,5 cm, z których przygotowałam 3 mniejsze pierniki i pierniczki na choinkę z 1/4 części

    Ciasto przygotowane 4-6 tygodni przed świętami -> klik

    Masa orzechowa

    mleko 300 ml
    orzechy włoskie mielone 2 i 1/2 szklanki
    masło około 200 g
    cukier 3/4 szklanki
    ponadto powidła śliwkowe 3 x 280 g
    Polewa czekoladowa

    masło 82 % tł 200 g
    cukier drobny kryształ 1 szklanka
    mleko 1/2 szklanki
    kakao 5 czubatych łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Blaty ciasta pieczemy parę dni przed świętami (4-7 dni), aby ciasto miało czas skruszeć. Ciasto dzielimy na trzy równe części ( 1/4 wykorzystałam na pierniczki ). Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na wymiar blachy o grubości 0,5 cm. Dno formy smarujemy niewielką ilością tłuszczu, wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy. Ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia podsypanym mąką, znacznie ułatwi to przygotowanie. Każdy blat piernika pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 °C. Studzimy na kratce, a następnie ściągamy arkusz papieru do pieczenia. Blaty piernika przekładamy czystymi arkuszami papieru do pieczenia i układamy jeden na drugim. Tak przygotowane placki owijamy bawełnianą ściereczką lub folią aluminiową i odstawiamy pod obciążeniem na 2 dni w chłodnym miejscu.
    Po upływie dwóch dni blaty piernika przekładamy masą orzechową i powidłami śliwkowymi. Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Powidła przekładamy do garnka z grubym dnem i podsmażamy około 30-50 minut, często mieszając. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na masę orzechową gotujemy mleko z cukrem. Na gotujące się mleko wsypujemy orzechy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy po kawałku masło, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzoną masę wstawiamy do lodówki, aby stężała najlepiej na całą noc. Następnego dnia przekładamy blaty piernika. Ponownie odstawiamy pod obciążeniem na parę godzin. Piernik owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 dni.
    Dzień przed podaniem dzielimy na trzy równe pierniki ( odcinając boki, aby nasze pierniki były równe ) i oblewamy polewą czekoladową. W rondlu umieszczamy masło, cukier, mleko rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając często. Kakao dodajemy na końcu, mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować