Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym

0 (0 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne czekoladowe orzeszki i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym. Idealne do kawy.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Nadzienie:

    masło 10 dag
    woda 125 ml
    cukier 3/4 szklanki
    mleko w proszku 25 dag
    kakao 1 łyżka
    orzechy (dowolne) 1 garść

    Polewa czekoladowa:

    Składniki:

    czekolada mleczna deserowa 100 g
    czekolada twarda gorzka 100 g
    masło 100 g
    wiórki kokosowe do posypania

    Ciasto na łupinki:

    mąka pszenna Typ 450 - 40 dag
    mąka ziemniaczana 10 dag
    masło 25 dag 1 kostka
    cukier puder 10 dag
    jajka kurze 2 szt.
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    cukier waniliowy 16 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Orzeszki

Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym. 1. Wykonanie nadzienia:

    W rondelku rozpuszczamy i mieszamy masło, cukier, wodę i kakao. Doprowadzamy do zagotowania, wyłączamy grzanie i stopniowo, partiami dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. Imamy gotowe nadzienie do orzeszków. Gdy masa zacznie gęstnieć napełniamy ją łupinki i sklejamy dociskając je do siebie. Nadzienie przygotowujemy dopiero po upieczeniu łupinek.
  • Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym. 2. Wykonanie polewy:

    Masło rozpuszczamy razem z pokruszonymi czekoladami.
  • Orzeszki czekoladowe i żołędzie z nadzieniem kakaowo orzechowym. 3. Wykonanie łupinek i orzeszków:

    W większej misce umieszczamy pokrojone w kostki masło, dodajemy mąki, posiekać tłuczkiem do ziemniaków do powstania takiej kruszonki, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta formujemy 24 kulki wielkości orzecha laskowego, nagrzewamy opiekacz do łupinek. Do nagrzanego opiekacza wkładamy w każdy rowek kulkę, zamykamy klapę i pieczemy 4 minuty. Upieczone łupinki orzeszków zdejmujemy patyczkiem drewnianym. Podczas pieczenia łupinek musimy szybko naszykować następne kulki z ciasta. I tak robimy do wyczerpania wszystkiego ciasta.
    Upieczone łupinki musimy ładnie obrobić, wyrównać brzegi ciasta. Zimne łupinki napełniamy przygotowanym nadzieniem i zlepiamy dwie połówki. Zrobione orzeszki wkładamy do lodówki na 1-2 godziny żeby nadzienie stężało. Możemy część orzeszków w całości zanurzyć w polewie czekoladowej, a drugą połowę orzeszków zanurzyć w polewie tylko połowę, wyjdą żołędzie. Po zanurzeniu w polewie posypujemy orzeszki wiórkami kokosowymi.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować