Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru

4.5 (191 ocen)

  • 27 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.

  • 27 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • surowiec:

    1,2 kg szynki wieprzowej

    przyprawy:

    1 łyżeczka peklosoli
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1 łyżeczka pieprzu czarnego (gnieciony w moździerzu)
    pół łyżeczki kolendry (gniecionej w moździerzu)
    1 łyżeczka świeżo mielonej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka soli wędzonej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Przekąski

Mielonka szynki wieprzowej z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukane, ocieknięte mięso mielimy przez sitko 12 mm. Pół zmielonego mięsa mielimy dwukrotnie przez sitko 4 mm. Mięso zmielone wyrabiamy ze wszystkimi przyprawami. Wyrabiamy dokładnie, tak żeby farsz miał swoją kleistość. Tak wyrobionym farszem napełniamy woreczek umieszczony w szynkowarze. Napełniamy warstwowo, dobrze ugniatając po to by z farszu włożonego do woreczka wyszło powietrze.Tak napełniony woreczek zawiązujemy i uzbrajamy szynkowar. Tak przygotowany szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75-77 stopni Celsjusza przez 2 godziny. Po parzeniu chłodzimy szynkowar w zimnej wodzie. Ostudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie możemy rozbroić szynkowar. Wstawiamy do gorącej wody na chwilę po to by lżej wyciągnąć woreczek z zawartością naszej szynki.

Porady

Jeżeli posiadamy szynkowar z wyposażonym termometrem mierzącym temperaturę mięsa wewnątrz szynkowaru, to parzymy w podanej temperaturze do momentu osiągnięcia temperatury mięsa 70 stopni Celsjusza. Gdy temperatura wewnątrz osiągnie 70 st. C. zakańczamy parzenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować