Mielonka z rzodkiewką z szynkowaru

5 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Atutem tej wędliny jest smak rzodkiewki. Jest tu wyraźny, ale jej prawie nie widać, bo w tej wędlinie materialnie występuje ona pod postacią niemal przezroczystych wtrąceń. Wyczuwalny rzodkiewkowy smak i lekko chrupiące warzywne drobiny. To skutek obróbki cieplnej. Tak jak ja lubię kanapkę z wędliną i pokrojonymi plastrami rzodkiewki, tak samo cenię sobie plaster mielonki, w którym obecność tego warzywa jest elegancko zaakcentowana.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • na szynkowar 1,5 kg:
    - 0,8 mielonego mięsa wieprzowego (szynka, łopatka);
    - 0,2 kg boczku,
    - 18 g soli (mieszanki zwykłej i peklującej);
    - 80-100 g ostrej, intensywnej w smaku rzodkiewki.
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Mielonka z rzodkiewką z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić przez oczka 6-8 mm. Dodać przyprawy i porządnie wymieszać, by mięso zaczęło się kleić. Umyte rzodkiewki należy pozbawić końcówek po obu stronach, przekroić na pół, a następnie na płatki wielkości 2-3 mm i dodać je do mięsa. Całość mieszać do czasu, aż rzodkiewka rozprowadzi się równomiernie w mięsnej masie. Szynkowar napełniać warstwami, ubijając wsad dopasowanym tłuczkiem. Po 2-3 godzinach można rozpocząć parzenie. Powinno trwać 2 godziny, w wodzie o temperaturze 80 stopni Cesjusza lub do osiągnięcia wewnętrznej temperatury mięsa równej 70 stopniom Celsjusza. Rzodkiewek praktycznie w mielonce nie widać, ale w smaku ich obecność jest niewątpliwie znacząca.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować