Kruche ciastka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier, żółtka, masło, aromat waniliowy i zagnieść ciasto.
2. Gotowe ciasto schodzić w lodówce przez 30 minut.
3. Jabłka umyć obrać i pokroić na 10 części w półksiężyce, przełożyć do miski, oprószyć cynamonem.
4. Ciasto rozwałkować na grubość ok 6mm, szklanką wycinać koła, na brzegu kłaść kawałek jabłka, nakrywając go delikatnie drugim końcem.
5. Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
6. Piec ok 20 minut w temperaturze 180C, najlepiej sprawdzić po 15 minutach, gorące posypać cukrem puderem.
Porady
z podanych składników wychodzą 2 blachy ciasteczek
Komentarze