Kruche ciastka z jabłkami i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki (ja zrobiłam ciasto dzień prędzej).
2.Nadzienie:
Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne następnie kroimy je w drobną kostkę. Pokrojone jabłka przekładamy na patelnię dodajemy cukier i przyprawy do smaku smażymy do momentu gdy sok z jabłek wyparuje ale pilnujemy aby jabłka się nie rozgotowały. Studzimy.
3.Ciastka:
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok5mm i wycinamy z niego kółka o średnicy około 10cm. Marcepan również cienko wałkujemy i wycinamy z niego trochę mniejsze kółka niż ciasto około 7-8cm. Spody ciastek układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, na środku ciasta układamy kółka z marcepanu na to porcję przyrządzonych prędzej jabłek posypujemy farsz startą skórką z cytryny, a ciasto po bokach smarujemy białkiem. W cieście które ma być na wierzch ciastek wycinamy po środku każdego gwiazdkę ale nie wyciągamy jej. Delikatnie przekładamy ciasto i układamy na farszu, brzegi dokładnie dookoła dociskamy widelcem. Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 25 minut.
Gotowe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze