Serowe ciastka z jabłkami

3.5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybkie i proste do upieczenia ciasteczka serowe z jabłkiem i cynamonem, oprószone cukrem pudrem. Pyszne w smaku ciasto, przypominające ciasto w francuskie, w połączeniu z jabłkiem smakuje wybornie :)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu (u mnie półtłusty)
    200 g masła 
    1 żółtko
    2 szklanki mąki
    2 łyżki cukru pudru + do posypania
    2 -3  jabłka
    cynamon do posypania jabłek
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Serowe ciastka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przełożyć zmielony dwukrotnie twaróg, dodać mąkę, cukier puder, żółtko i posiekane masło.  Zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub przy pomocy haka miksera). Zwinąć w folię i odłożyć do lodówki na 60 minut.
  • Serowe ciastka z jabłkami 2. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i podzielić na 12 równych części. Oprószyć cynamonem. Ciasto podsypać mąką i wałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wycinać szklanką kółka. Na połowie każdego kółka ułożyć cząstkę jabłka i składać ciasto – otrzymamy usteczka. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20 minut w 180 st. (do zrumienienia). Studzić na kratce i posypać cukrem pudrem
  • Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i podzielić na 12 równych części. Oprószyć cynamonem. Ciasto podsypać mąką i wałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wycinać szklanką kółka. Na połowie każdego kółka ułożyć cząstkę jabłka i składać ciasto – otrzymamy usteczka 3. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i podzielić na 12 równych części. Oprószyć cynamonem. Ciasto podsypać mąką i wałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wycinać szklanką kółka. Na połowie każdego kółka ułożyć cząstkę jabłka i składać ciasto – otrzymamy usteczka. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20 minut w 180 st. (do zrumienienia). Studzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Porady

Najbardziej kruche są od razu po przygotowaniu i ostudzeniu – aby nie zmiękły, warto przechowywać je nakryte bawełnianą ściereczką (zamknięte w szczelnym pojemniku mogą stać się zbyt miękkie).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Jabłka Masło Żółtko Cukier puder

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować