Ciastka z jabłkami

4.5 (165 ocen)

  • 45 min

Szybka namiastka szarlotki, równie pyszna z posypką z cukru i cynamonu.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki
    50 g cukru pudru
    100 g masła
    1 żółtko
    ewentualnie 1 łyżka śmietany

    3 małe jabłka

    Do posypania:
    białko
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier i żółtko, krótko wyrobić. Jeśli żółtko było małe i ciasto nie jest dość zwarte i kruszy się w rękach, dodać łyżkę śmietany. Wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka.
    Jabłka obrać, pokroić na 8 części. Jedną cząstkę jabłka kłaść na krążku ciasta, złożyć na pół. Białko roztrzepać widelcem, maczać w nim jedną stronę ciastka i zaraz potem w cukrze wymieszanym na talerzyku z cynamonem. Kłaść na blachę. Piec ok. 15 minut w 180°C.

Porady

Do posypania można użyć też samego brązowego cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na rurki z kremem!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować