Powoli myślę już o nadchodzącej Wigilii i Świętach Bożego Narodzenia. W trakcie wigilijnej wieczerzy polecam zaskoczyć domowników i gości takimi oto kotletami grzybowymi w kształcie choinek.
Kotlety z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namaczamy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ostudzeniu grzyby kroimy na mniejsze części lub mielimy w maszynce do mięsa.
2.Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju, aż się zeszkli.
3.Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy.
Grzyby łączymy w miseczce z cebulą, szczypiorkiem, jajkiem, bułką tartą , dodajemy sos sojowy, sól i pieprz. Wyrabiamy masę grzybową.
4.Za pomocą foremki w kształcie choinki, do której wkładamy masę grzybową, formujemy kotlety.
Z sera, za pomocą małych foremek, wycinamy kawałki w kształcie kół ("bombki") i gwiazdek.
Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy na nim kotlety. Gdy kotlety usmażą się z jednej strony, przewracamy je na drugą stronę, a na usmażonej stronie układamy koła i gwiazdki wycięte z sera.
5.Kotlety wykładamy na talerze i możemy dekorować je dalej, według własnego uznania. Ja wykorzystałam do tego "łańcuchy" z paseczków papryki, gwiazdki wycięte z sera oraz rukolę.
Komentarze