Przepis jest w rodzinie od wielu lat. Bardzo smaczne danie jednogarnkowe, a u mnie też jednorazowe- znika w oka mgnieniu.
2 godz.
Dla 6 osób
Trudny
Składniki:
rosół:
50 dag wołowiny (goleń wołowa lub szponder)
1 marchewka
1 pietruszka
seler
mały por
1 mała cebula przypieczona
3 duże listki laurowe
10 ziarenek pieprzu
5 kulek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
flaczki:
2 kg surowych, oczyszczonych flaków lub 1,5kg krojonych podgotowanych
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek lub mały seler
1 duża cebula
olej
przyprawy:pieprz mielony, papryka słodka, ostra i wędzona - wg uznania
vegeta natur, maggi,majeranek, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa i imbir - wszystkie przyprawy wg własnego smaku
zasmażka:
w zależności jak gęste flaczki kto lubi
proporcja 1 łyżka smalcu na 1 łyżkę maki
Flaczki po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli zupę robimy z flaczków odgotowanych, pomijamy etap moczenia i odgotowywania. Flaczki po wyjęciu z woreczka kilkakrotnie płuczemy, odsączamy i dalej postępujemy jak w przepisie.
2.Rosół: Mięso myjemy, wkładamy do 3 litrów zimnej wody. dodajemy obrane warzywa, przypieczoną cebulę i czosnek. Wkładamy podane przyprawy. Garnek stawiamy na mały gaz i gotujemy do miękkości mięsa. Mięso i jarzyny wyjmujemy z rosołu. Jarzyny odkładamy a mięso kroimy w paseczki.
3.Flaki doczyścić usuwając zbędny tłuszcz. Moczymy wielokrotnie zmieniając wodę. Następnie 3x odgotować, za każdym razem w świeżej wodzie. Wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy w paseczki niezbyt wąskie). Wkładamy je do rosołu. Dodajemy przyprawy oprócz maggi. Na patelni przysmażamy cebulę, dodajemy do niej starkowane warzywa i lekko obsmażamy. Dodajemy do garnka z flakami. Gotujemy do miękkości flaków.
4.Z 2 łyżek smalcu i 2 łyżek maki robimy średnią zasmażkę ( najpierw na patelni złocimy makę bez tłuszczu, a jak się zarumieni dopiero dodajemy smalec. Zasmażamy, rozprowadzamy wywarem z flaków i wlewamy do zupy. Doprawiamy wg smaku.
Komentarze