flaczki po zamojsku

4.49 (180 ocen)

  • 2 godz.

Używam flaków kupionych w całości, muszą się one dość długo gotować i jest z nimi więcej roboty, ale moim zdaniem smakują lepiej niż te kupione już gotowe krojone.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 750 g flaków w całości lub ciętych
    porcja rosołowa
    2 duże marchewki
    1 szklanka mrożonego zielonego groszku
    4 ziemniaki
    korzeń pietruszki
    kawałek selera
    cebula
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    liście laurowe
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    majeranek
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki octu
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki po zamojsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli używamy flaków w całości, należy je najpierw gotować około dwóch godzin, zmieniając kilkakrotnie wodę, aż będą miękkie. Wystudzić, oczyścić z błon i tłuszczu i pokroić w paseczki, jeszcze raz dobrze wypłukać na durszlaku. Jeśli używamy krojonych flaków, wystarczy je ugotować do miękkości i odlać wodę. Na porcji rosołowej ugotować bulion z selerem, marchewką cebulą, pietruszką i warzywami. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę, wrzucić do bulionu, dodać flaczki i groszek. Gotować minimum pół godziny, dodać starty czosnek, majeranek, przecier pomidorowy i ocet. Doprawić do smaku według gustu i podawać posypane natką pietruszki.

Porady

Aby uprościć przygotowanie można użyć gotowej mieszanki mrożonej marchewka z groszkiem, wtedy zaoszczędzimy czas na krojeniu marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować