Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na masę brzoskwiniową:
1 puszka brzoskwiń 80 dag
1 łyżka cukru (można dodać wg uznania)
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 galaretki brzoskwiniowe
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
1 kostka margaryny
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasto Brzoskwinek
1.
Biszkopt:
Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam cukier i żółtka i ubiłam na puszystą masę.Wlałam sok z cytryny. Wmieszałam przesianą z proszkiem mąkę. Ciasto przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piekłam ok. 40 minut w temp. 180*C.
2.
Masa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączyłam z zalewy i drobno pokroiłam. Zalewę uzupełniłam wodą z sokiem z pomarańczy do obj. 1 litra. Odlałam 1/2 szklanki do rozprowadzenia budyniu a resztę zagotowałam z cukrem. Wlałam budyń, gotowałam do zgęstnienia. Dodałam pokrojoną drobno Kasię i wymieszałam do rozpuszczenia się margaryny.
3.
Zestawiłam z ognia i wsypałam galaretki. Dodałam brzoskwinie i wymieszałam. Odstawiłam do ostygnięcia.
Biszkopt przecięłam na 2 blaty. Na jeden wyłożyłam przestudzoną masę i wstawiłam do lodówki. Najlepiej chłodzić przez noc.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze