Naleśniki po wiejsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Warte wypróbowania danie. Dobry sposób na wykorzystanie pozostałych z poprzedniego dnia ziemniaków.

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
    1 cienka kiełbasa
    10 dag wędzonego boczku
    0,5 pęczka koperku
    1 średnia cebula
    olej do smażenia
    naleśniki:
    2 jajka
    1 szkl wody
    1 szkl mleka
    szczypta soli
    mąka ile zabierze do gęstości śmietany
    sól, pieprz
    sos:
    20 dag pieczarek
    1 mała cebula
    śmietana
    mąka
    sół, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sosy

Naleśniki po wiejsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki po wiejsku 1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki.
    Ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Przysmażamy. Koperek drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na placki i zwijamy naleśniki.
    Pokrojone w plasterki pieczarki smażymy z cebulą do odparowania soku. Posypujemy obficie mąką i smażymy jeszcze chwilę. Podlewamy wodą i dusimy ok. 10 min. Zaprawiamy śmietaną (bez mąki!) i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem.
    Naleśniki przygrzewamy na patelni lub w mikrofali. Podajemy z sosem pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować