Podkarpackie hreczanyki po mojemu

4.98 (202 ocen)

  • 30 min

Mieszkając tuż przy granicy z Podkarpaciem, nie można nie znać ich tradycyjnych potraw. Zwłaszcza tych naprawdę dobrych:)

  • 30 min

Składniki:

  • Na 10 kotlecików:

    30 dkg mięsa mielonego z szynki
    1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
    1 jajko
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
    bułka tarta do obtaczania
Wystaw ocenę:

4.98 (202 ocen)

Podkarpackie hreczanyki po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa mięsno- gryczana 1. Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy woreczek kaszy gryczanej i gotujemy ok 10 minut na al dente. Odcedzamy, wysypujemy z woreczka i pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie dodajemy mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Porady

Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować