Dżem truskawkowy z czekoladą piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Zasypać truskawki umieszczone w garnku białym cukrem. Zasypane cukrem truskawki pozostawić na około 15 minut, a następnie wstawić je do gotowania na bardzo małym płomieniu. Gotować truskawki od czasu do czasu mieszając przez około godzinę - gotujemy truskawki tyle czasu, w zależności jak gęsty dżem chcemy uzyskać, im dłużej gotujemy, tym dżem będzie gęstszy, bo wyparuje z truskawek sok. Na sam koniec gotowania dżemu, jak truskawki będą już , rozgotowane, dodajemy do truskawek połamaną na mniejsze kawałki, czekoladę i dzemiksy . Gotujemy wszystko jeszcze razem jedynie przez chwilę, aż czekolada się rozpuści,. Gotowy, gorący dżem nalewać do słoiczków, po czym słoiczki dokładnie zakręcać i odstawiać do góry dnem.
Porady
Do dżemu możemy dodać dowolną czekoladę. Doskonale smakuje również z posiekanymi orzechami lub migdałami
Komentarze