• 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowy dżem truskawkowy lubią i dzieci, i dorośli. Nie ma chyba lepszego dodatku do słodkich bułek, naleśników, racuszków i ciast Dżem truskawkowy smakuje szczególnie zimą, gdy wspominamy minione lato. A jeszcze lepiej, gdy jest to dżem domowej roboty.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg truskawek
    1,5 kg cukru
    1 cytryna
    1 żelfix 2:1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Owoce myjemy i oczyszczamy z szypułek. Następnie kroimy na ćwiartki większe truskawki, na połówki mniejsze owoce. Wrzucamy pokrojone truskawki do garnka pięciolitrowego z grubym dnem, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Wstawiamy na ogień i gotujemy około 20 minut (licząc od zagotowania).
  • o 2. Od czasu do czasu mieszamy. W tym czasie przygotowujemy 2 litrowe słoiki i 4-5 półlitrowych lub 7-8 mniejszych (od dżemu). Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Kiedy truskawki będą gotowe, odlewamy przez sitko do drugiego garnka syrop, który wytworzyły gotowane owoce. Syrop podgrzewamy, przelewamy do litrowych słoików. Zamykamy i odwracamy do góry dnem. Mamy gratisowo 2 litry pysznego soku truskawkowego do spiżarni.
  • o 3. Dżem gotujemy dalej jeszcze około 15 minut, dodając do niego uprzednio żelfix 2:1. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i tak, jak sok odwracamy do góry dnem do czasu, aż wystygną.
    Dżem truskawkowy własnej roboty gotowy!

Porady

Zastosowanie żelfixu znacznie skraca czas przygotowywania dżemu. Dzięki temu owoce nie rozpadają się całkowicie i dżem jest smaczniejszy. Dodatek cytryny podnosi walory smakowe dżemu oraz utrwala piękny kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować