Truskawkowy dżem z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warto do domowej spiżarni przygotować kilka słoiczków pysznego dżemu truskawkowego. Potem w zimie odkręcamy taki słoiczek i mamy do naleśników czy domowej świeżej bułeczki. Swój dżem wzbogaciłam białą czekoladą. Wyszedł słodki, ale pyszny. Otworzyłam już pierwszy słoiczek, tak na spróbowanie. Dżem jest bardzo gęsty i z wyczuwalną nutką białej czekolady. Zróbcie koniecznie taki dżem. Pysznych inspiracji życzę.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek
    30 dag cukru
    5 dag białej czekolady
    1 żelfix 3:1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Dżem truskawkowy

Truskawkowy dżem z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie przekładamy do garnka i rozgniatamy widelcem. Wsypujemy żelfix i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i wsypujemy cukier. Ponownie zagotowujemy i gotujemy 3 minuty.
  • 2. Dżem zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy do zaniku piany, następnie dodajemy białą czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.
  • 3. Gotowy dżem przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, dokładnie zakręcam. Słoiczki można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem. Po wystudzeniu przenosimy do spiżarni.

Porady

Truskawki wybieramy dobrej jakości, dojrzałe i bez zagnieceń. Muszą być dokładnie osuszone. Według żelfixu powinno być 35 dag cukru, ale odjęłam trochę ponieważ dodawałam czekoladę. Z przepisu wyszło mi 5-6 słoiczków po 200 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować