Drożdżówki z budyniem ;)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Polecam domowe , własnoręcznie robione drożdżówki sa najlepsze , bardzo często je robię bo mój maluszek się nimi opycha ;)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    30g drożdży świeżych
    3 łyżki cukru
    3 jajka
    200 ml mleka
    100 g masła, roztopionego
    szypta soli
    2 łyżki jogurta naturalnego

    2 budynie 2x 40g lub 1 duży 80g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciastka

Drożdżówki z budyniem ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budyń 1. Gotujemy budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej i przykryć z góry folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch oraz najlepiej zmniejszyć ilość mleka aby budyń wyszedł bardzo gęsty.
  • Ciasto drożdfżowe 2. Wszystkie pozostałe składniki na ciasto powinny mieć pokojową temp a mleko może być lekko ciepłe . Łączymy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy możemy mikserem albo ręcznie ja wolę ręcznie , gdy ciasto już wyrobimy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno wyrosnąć 2 razy ).
  • ciasto 3. Ciasto dzielmy na 3 częsci i każdą część rozwałkowujemy nacinamy aby wyszedł nam prostokąt którego pozniej dzielimy wzdłuż na 3 paski lub 2 zależy jakie chcecie mieć drożdżówki duże czy małe , można zrobić normalne kuleczki i w środek kłaść budyń jak kto woli.
    Ale wracam do pasków , czyli mamy nacięte paski w z brzegu nakładam budyń i lekko zwijam i formuję bułeczki.
  • Bułeczki 4. Bułeczki posmarować mlekiem i rozkłóconym jajkiem . Posypać kruszonką czy makiem jak kto woli .
    Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy około 20 minut , sprawdzamy jak nasze bułeczki się zarumieniły .
  • Bułeczki 5. Wyciągamy z piekarnika od razu i zdejmujemy bułeczki z blachy aby ostygły .
    Polecam

Porady

Polecam ciasto jest naprawdę pyszne , najlepiej smakują cieplutkie ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować