Drożdżówki z budyniem ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej i przykryć z góry folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch oraz najlepiej zmniejszyć ilość mleka aby budyń wyszedł bardzo gęsty.
2.Wszystkie pozostałe składniki na ciasto powinny mieć pokojową temp a mleko może być lekko ciepłe . Łączymy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy możemy mikserem albo ręcznie ja wolę ręcznie , gdy ciasto już wyrobimy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno wyrosnąć 2 razy ).
3.Ciasto dzielmy na 3 częsci i każdą część rozwałkowujemy nacinamy aby wyszedł nam prostokąt którego pozniej dzielimy wzdłuż na 3 paski lub 2 zależy jakie chcecie mieć drożdżówki duże czy małe , można zrobić normalne kuleczki i w środek kłaść budyń jak kto woli.
Ale wracam do pasków , czyli mamy nacięte paski w z brzegu nakładam budyń i lekko zwijam i formuję bułeczki.
4.Bułeczki posmarować mlekiem i rozkłóconym jajkiem . Posypać kruszonką czy makiem jak kto woli .
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy około 20 minut , sprawdzamy jak nasze bułeczki się zarumieniły .
5.Wyciągamy z piekarnika od razu i zdejmujemy bułeczki z blachy aby ostygły .
Polecam
Porady
Polecam ciasto jest naprawdę pyszne , najlepiej smakują cieplutkie ;)
Komentarze