Dietetyczne drożdżówki z budyniem

4.43 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeżeli jesteś na diecie, liczysz kalorie, uważasz na to, co jesz i pragniesz zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę na długo, jest to przepis dla Ciebie! Niskokaloryczne, bez dodatku cukru, mąki pszennej i aromatów. Niebo w gębie!!!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • opakowanie (8g) suszonych drożdzy
    500g mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/2 szklanki ksylitolu (erytrolu, stewii w proszku itp.)
    1/2 szkalanki ciepłej wody
    2-3 łyżki masła
    paczka budyniu waniliowego bez cukru
    2 łyżki ksylitolu
    300ml mleka krowiego lub roślinnego
Wystaw ocenę:

4.43 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dietetyczne drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dietetyczne drożdżówki z budyniem 1. Drożdże wymieszać w dużej misce z mąką. Na patelni rozpuścić masło. Do mąki wraz z drożdżami wsypać ksylitol oraz wlać wodę, zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie już gładkie (ale nie wyrobione) dodać masło, wyrabiać ok. 30sek. Odstawić na ok. 45-60 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagotować 250 ml mleka. W pozostałych 50 ml rozrobić proszek budyniowy wraz z ksylitolem. Wlać na wrzące mleko, ugotować budyń, zostawić do ostygnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować kulki wielkości piłek tenisowych, każdą spłaszczyć, zrobić w środku wgłębienie, nałożyć 1-2 łyżki budyniu i zlepić jak pieroga, nie robiąc przy tym "falbanek". Po wierzchu posypać ksylitolem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-18 min. w temp. 175 st.

Porady

Zamiast budyniu można użyć np. dżemu owocowego albo budyń waniliowy zamienić na inny, dowolny smak

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować