pieczenie

Hania Uzarowska

Obserwujących: 0

 
Wiadomość
Użytkownik Hania Uzarowska w dniu 22.04.2020 17:12 opublikował przepis:

Drożdżówki z budyniem

Ugotuj budyń według opakowania z tyłu torebki, odstaw do wystygnięcia. W tym czasie zacznij przygotowywać ciasto. Do letniego mleka dodaj 10dag drożdzy i odstaw na 10 min do wyrośnięcia. Do miski wsyp 500 g mąki pszennej , szczypte soli, 40g cukru, 75g masła, wlej wcześniej przygotowany roztwór z drożdżmi. Zagnieć ciasto. Gotowe ciasto przykryj szciereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie ciasto wyłóż na stolnicę,worek czy ściereczkę posypana mąką. Z ciasta uformuj róloniki i zacznji zawijać je w ślimaka. Gotowe zawinięte ślimaczki układaj na blaszcze i odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Po upłynięciu 30 min w ślimaczkach szklanką zrób wgłębienia, łyżką nałóbudyń,lub marmoladę, ser ja akurat użyłam budyniu. Tak przygotowanie drożdżówki w staw do piekiernika 180 stopni na 20-25 min. Gotowe dróżdzówki wyłóż na talerz. SMACZNEGO

To może cię zainteresować