Drożdżówki z budyniem

  • wyświetlono: 1600 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 1

Ulubione. Pyszne w dniu pieczenia, na drugi dzień jak i wcześniej zamrożone i potem odgrzane w mikrofali. Z tego przepisu wyszło mi 36 bułeczek.

  • 120min

Składniki


Składniki na ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej ( ja użyłam Lubelli do ciast drożdżowych - polecam )
50 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
100 g margaryny
2 jajka + 1 żółtko
pół szklanki letniego mleka
cukier waniliowy

Składniki na budyń:

2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
cukru tyle ile podano na opakowaniu budyniu

Dodatkowo:

mąka do podsypania ciasta podczas wyrabiania ( niewiele )
białko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z budyniem

  • ciasto na bułeczki przed wyrastaniem1. Drożdże wkruszamy do miseczki, wlewamy mleko i 5 łyżek mąki ( z tych 500 g ) i dokładnie mieszamy. Odkładamy na kilka minut, żeby zaczyn zaczął pracować.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, roztopioną ( chłodną ) margarynę, 2 jajka, żółtko, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszamy, a następnie wykładamy na blat i wyrabiamy gładkie ciasto, nieklejące się do ręki. Jeśli jest taka potrzeba podsypujemy lekko mąką.
    Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe2. W tym czasie przygotowujemy budynie. Robimy je według przepisu na opakowaniu lecz w mniejszej ilości mleka ( 3 szklanki ).
    Gdy budyń jest gotowy odstawiamy go do lekkiego przestudzenia ( nie może być całkiem zimny, bo źle się będzie go rozsmarowywało ).
  • tworzenie rolady3. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na podsypany mąką blat i jeszcze raz lekko wyrabiamy. Następnie dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok pół centymetra. Na każdy placek rozkładamy po równej części budyniu.
  • wycinamy bułeczki4. Następnie zwijamy placek w roladę.
    Tak przygotowane rolady tniemy w plastry ok. 2 centymetry każdy.
  • bułeczki przed pieczeniem5. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach od siebie.
  • bułeczki po upieczeniu6. Odstawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Gdy bułeczki podrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem.
    Pieczemy ok. 25 minut.

Porady

Bułeczki można zamrażać i potem wyciągamy z zamrażarki kiedy mamy na nie ochotę.
Doskonale smakują do śniadania z kawą zbożową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyladrożdżedrożdzówkisłodkie bułeczkidrożdżowe bułeczkibudyń waniliowy

Komentarze

Podobne przepisy

Wegańskie bułeczki drożdżowe

Dodane przez: vegan-muffin

Wegańskie drożdżówki z cynamonem

Bułeczki z tego przepisu rosną...

drożdżówki

Dodane przez: Aninka88

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

moje ulubione drożdżówki, które...

Drożdżówka z kakao.

Dodane przez: gogusia

Drożdżówka z kakao

Na śniadanko poleca się drożdżówka...

Drożdżówki z kapustą

Dodane przez: bietka

Drożdżówki z kapustą

Pyszne bułeczki z kapustą, które...

drożdżówki z jabłkami

Dodane przez: capri

drożdżówki z jabłkami i kruszonką

pyszne domowe drożdżówki :) bardzo...

Drożdżówki z serem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Drożdżówki z serem

Najlepsze domowe drożdżówki pod...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE