Expresowe bezglutenowe bułeczki

4.42 (191 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Przepis na bezglutenowe bułeczki oparty jest na drożdżach, jednak nie wymagający długiego czekania na wyrośniecie bułeczek – jest na to szybki sposób.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:


  • 1/2 kg mąki bezglutenowej - dla osób nie będących na diecie bezglutenowej może to być zwykła maka
    4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
    szklanka wody mineralnej gazowanej
    4 łyżki masła
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    25g świeżych drożdży
    4łyżki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.42 (191 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bezy

Expresowe bezglutenowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy w kubku z cukrem i ciepłą wodą do rozpuszczenia. W misce łączymy ze sobą resztę składników, dolewamy rozczyn i zagniatamy ciasto.
  • 2. Z wierzchu bułki smarujemy wodą i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Bułki powinny być przykryte wilgotna ściereczka, uważajcie żeby ściereczka nie dotykała bułek.
  • 3. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smaruje je ponownie woda z odrobina oleju. Wkładam do nie nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.

Porady

wkładamy do nie nagrzanego piekarnika - Razem ze wzrostem temperatury bułeczki powinny nam jeszcze troszkę urosnąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować