Domowy ZAKWAS na ŻUREK

4.5 (151 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na Święta Wielkanocne jak znalazł, pyszny domowy żurek sprawdzi się idealnie i rozkocha swym smakiem każdego z domowników. Po kilku dniach mamy zakwas na aromatyczny żurek gotowy.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 łyżek maki żytniej BIO RAZOWA ( typ 2000 )
    500 ml ciepłej wody
    4 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Przetwory Zakwas

Domowy zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoika lub szklanej butelki wsypać mąkę i zalać połową ciepłej wody. Przemieszać. Dodać kolejno ząbki czosnku przekrojone na pół, ziele angielskie oraz liście laurowe. Wlać pozostałą ilość wody i zamieszać. Wierzch przykryć gazą i odstawić na kilka dni ( 3 - 5 dni ). pamiętając by codziennie zamieszać - wstrząsnąć.

Porady

By przyśpieszyć zakwas można dodać 1 - 2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub skórkę z prawdziwego razowego chleba robionego na zakwasie. Jeśli nie chcesz zużyć zakwasu od razu, to zakręcony może stać w lodówce od 2 - 3 tyg.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować