Zakwas na żurek

4.5 (150 ocen)

  • 5 min

Na Wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć pysznego żurku. Koniecznie przygotowanego na domowym zakwasie.

  • 5 min

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mąki żytniej "żurek"
    1 litr przegotowanej letniej wody
    4 ząbki czosnku
    4 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    5 ziaren czarnego pieprzu
    1 czerstwa kromka chleba żytniego na zakwasie
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do słoika. Zalać (najlepiej wcześniej przefiltrowaną) przegotowaną , letnią wodą. Dodać obrane i nacięte ząbki czosnku, ziele, liście laurowe i pieprz. Na koniec dodać kromkę chleba. Słoik przykryć gazą i zawiązać gumką lub (jeśli robimy w garnku czy kamionkowym naczyniu) przykryć wieczkiem/pokrywką w taki sposób, aby był dopływ powietrza. Zakwas odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie można zakwas przemieszać. Zakwas będzie gotowy, jeśli będzie miał przyjemny "kwaskowy" zapach

Porady

Dla wzbogacenia smaku do zakwasu można dodać 2-3 łyżki otrębów żytnich. Dodanie kromki chleba do zakwasu sprawi, że ukisi się szybciej. W trakcie kiszenia warto sprawdzać smak zakwasu i dobrać odpowiednią dla siebie kwaskowatość. Zakwas na żurek nie powinien mieć gorzkawego posmaku, znaczy to, że zbyt długo się kisił. Gotowy zakwas można przelać do wyparzonych butelek lub słoików i przechowywać w lodówce. Należy wcześniej usunąć chleb i przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować