Ciasto słonecznikowiec

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Ciemne ciasto przełożone kremem kajmakowym z dodatkiem chrupiącego słonecznika w karmelu. Ciasto jest pyszne, słodkie, ale nie przesłodzone. Przepis wydaje się pracochłonny, ale słonecznikowiec to naprawdę proste w przygotowaniu ciasto. U mnie jest prawdziwym hitem!

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu

    chrupiący słonecznik:
    300 g słonecznika
    1/2 szklanki cukru
    80 g masła
    4 łyżki mleka

    krem kajmakowy:
    250 g masła
    1 1/2 puszki masy kajmakowej (w sumie 600 g)
    chrupiący słonecznik

    do nasączenia:
    1/3 szklanki wrzątku
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    4 łyżeczki cukru
    100 ml wódki

    polewa:
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 łyżki kakao
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Kajmak

Ciasto słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Całe jajka ucieram z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i spirytus, mieszam delikatnie do połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie kroję je na dwa blaty.

    chrupka słonecznikowa: Masło roztapiam. Dodaję słonecznik, cukier i mleko i doprowadzam do zagotowania. Gotuję na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, około 15minut, aż płyn odparuje. Słonecznik wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor (obserwuję słonecznik, aby za bardzo się nie przyrumienił - ciemny będzie gorzki). Odstawiam do ostygnięcia, a następnie rozdrabniam.

    krem: Miękkie masło ucieram na puszystą masę, stopniowo dodaję masę kajmakową. Na koniec wsypuję 3/4 słonecznika i mieszam.

    poncz: Kawę zaparzam wrzątkiem, słodzę. Odstawiam do ostygnięcia. Do zimnej wlewam wódkę, mieszam.

    polewa: Wszystkie składniki polewy wkładam do rondelka i podgrzewam, stale mieszając, aż do rozpuszczenia masła. Lekko studzę.

    Składam słonecznikowiec: pierwszy blat ciasta nasączam połową ponczu, wykładam cały krem kajmakowy. Przykrywam drugim blatem ciasta, nasączonym resztą ponczu. Dekoruję polewą i resztą chrupki słonecznikowej. Wstawiam na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować