Ciasto Słonecznikowiec

  • wyświetlono: 1377 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto ze słonecznikiem i masą kajmakową, polane polewą czekoladową. Place lizać :D

akrobatka22

Składniki

Ciasto czekoladowe:
300 g masła
200 ml mleka
1 szkl cukru
6 łyżek kakao
6 jajek w temperaturze pokojowej
3 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Chrupiący słonecznik:
300 g słonecznika łuskanego
2 łyżki masła
5 łyżek mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka miodu

Krem karmelowo-słonecznikowy:
600 g masy kajmakowej z puszki
220 g miękkiego masła
3/4 pokruszonego słonecznika z powyższego przepisu

Polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
120 ml śmietany kremówki 30-36%
1 łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Słonecznikowiec

  • 1. Ciasto czekoladowe: Masło, kakao, cukier i mleko zagotować, ostudzić. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać żółtka, energicznie wymieszać. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, dodać do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach 35x25cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 30-40 minut do "suchego patyczka". Upieczone wyjąć i ostudzić. (jeśli nie mamy dwóch takich samych form, możemy ciasto piec w jednej blaszce, pamiętając, by wydłużyć czas pieczenia, a po ostudzeniu przekroić na dwa równe blaty.)
  • 2. Chrupiący słonecznik: Wszystkie składniki razem zagotować w garnuszlu do lekkiego skarmelizowania. Masę wylać na płaską, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzić po jej powierzchni. Piec w 180 st.C przez 15-20 minut do zezłocenia się słonecznika. Jeśli za szybko by się rumienił, należy otworzyć piekarnik i przemieszać słonecznik łyżką. Gdy będzie gotowy, wyjąć i przestudzić. Ostudzony pokruszyć do miski.
  • 3. Krem karmelowo-słonecznikowy: Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodają pod koniec masę kajmakową oraz 3/4 chrupiącego słonecznika.
  • 4. Pierwszy blat ciasta czekoladowego umieścić w blaszce. Wysmarować go kremem i przykryć II ciastem czekoladowym. Schłodzić w lodówce.
  • 5. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania jednolitej, gęstej polewy. Ostudzoną rozprowadzić na cieście czekoladowym. Wierzch ciasta posypać resztą chrupiącego słonecznika. Schłodzić w lodówce do stężenia kremu (najlepiej całą noc). Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastosłonecznikdo kawypolewakajmakciasto czekoladowemurzyneksłonecznikowiecprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

slonecznikowiec

Dodane przez: lucyna19

Słonecznikowiec

Ciasto nie jest za słodkie, delikatne...

Słonecznikowiec

Dodane przez: zzewa

Słonecznikowiec

Zaskakujące połączenie słodkich...

Słonecznikowiec

Dodane przez: dragonik7

słonecznikowiec

Słonecznikowiec – jedno z moich...

Ciasto "Słonecznikowiec"

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z nadzieniem słonecznikowym i masą...

Smaczne, ciekawe , słodkie ciasto...

Słonicznikowiec

Dodane przez: 30Kasia30

Słonecznikowiec

kajmak i śmietana na niedzielne...

Dodane przez: ewelka66

Słonecznikowiec

Tym ciastem zachwycają się moje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE