Wracam do żywych i to z przepysznymi babeczkami. :) Czekoladowe słodkości, które na spodzie kryją ciasteczko Oreo, wypełnione masłem orzechowy i udekorowane kremem Oreo.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto (12 sztuk):
- 125 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 30 g rozpuszczonej czekolady deserowej
- 1 łyżka masła orzechowego
- garść posiekanych orzechów ziemnych
Nadzienie:
- masło orzechowe (może być kremowe lub z kawałkami orzechów, jakie wolicie :) )
Krem:
- 200 ml śmietany 30%
- 150 g serka mascarpone
- 5-6 ciasteczek Oreo
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- posiekane orzechy ziemne
- ciasteczka Oreo
Babeczki oreo z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
1. W dużej misce umieścić wszystkie składniki, poza rozpuszczoną czekoladą, dokładnie zmiksować.
2. Wlać czekoladę i starannie wymieszać.
3. Na dno papilotek położyć po jednym ciasteczku Oreo. Masę przelać do 3/4 wysokości papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Wystudzić.
Nadzienie:
1. Środek babeczek wydrążyć za pomocą małego nożyka i wypełnić masłem orzechowym.
Krem:
1. Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na puch.
2. Wsypać pokruszone ciasteczka Oreo (użyłam do tego młynka do kawy) i dokładnie wymieszać.
3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie francuskiej gwiazdy.
Dekoracja:
1. Babeczki udekorować kremem Oreo, połówkami ciasteczek i posiekanymi orzechami.
Komentarze