Muffinki Oreo

4.48 (205 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kto nie zna ciasteczek Oreo? Jakiś czas temu szturmem zdobyły nasze serca i podniebienia. Jak grzyby po deszczu zaczęły wyrastać różne przepisy na desery z tymi ciasteczkami w roli głównej. Ja, jak to ja, największy szał przeczekałam i po czasie przychodzę ze swoją propozycją ''oreowych'' babeczek.
Tak pyszne babeczki z delikatnym, lekkim kremem po prostu muszą zniknąć szybko :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (proporcje na 12 sztuk babeczek z kremem)
    Składniki suche:
    - 1,5 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 solidne szczypty soli
    - 2 łyżki kakao/karobu
    - 5-6 łyżek cukru
    - kilka połamanych ciasteczek Oreo (razem z kremem)
    Składniki mokre:
    - 0,5 kostki roztopionego masła
    - 0,5 szklanki mleka
    - 2 jajka
    Składniki kremu:
    - 200ml śmietanki 30-36%
    - 200g serka mascarpone
    - krem wydłubany z opakowania 170g ciasteczek Oreo (tych z podwójnym kremem)
    - kilka drobno pokruszonych ciasteczek Oreo (pozostałych po wydłubaniu kremu)
    Dodatkowo:
    - pokruszone ciasteczka Oreo (bez kremu)
    - połówki ciasteczek do dekoracji
    - listki melisy lub mięty
Wystaw ocenę:

4.48 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce umieszczamy składniki suche. Starannie je mieszamy.
    W drugiej misce łączymy składniki mokre - dla ułatwienia robimy to mikserem.
  • 2. Do miski z suchymi składnikami wlewamy połączone mokre składniki i starannie mieszamy. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste i lepkie, ma sprawiać wrażenie zbyt suchego. Jeśli jest za luźne, dosypujemy trochę mąki, a jeśli za twarde - dolewamy odrobinę mleka.
  • 3. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdego papierka nakładamy ciasto do około 2/3 wysokości. W trakcie pieczenia ciasto podskoczy do góry, więc nie przesadzamy, żeby potem nie szorować piekarnika :)
    Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.
    Studzimy.
  • 4. Zaczynamy przygotowanie kremu: do miseczki wydłubujemy krem z ciasteczek Oreo (tych z podwójną ilością kremu)
  • 5. Staramy się nie pokruszyć tych czarnych części - odkładamy je na bok, przydadzą się. Kruszymy tylko kilka, bardzo drobniutko.
  • 6. W misce ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę. Następnie dodajemy mascarpone i łączymy ze sobą. Jeśli chcemy, możemy masę posłodzić - jeśli nie zrobimy tego, nikt nie umrze. Muffinki i tak będą dość słodkie.
  • 7. Do masy dodajemy krem wydłubany z ciasteczek i starannie miksujemy. Dlaczego starannie, skoro to i to jest białe? Bo krem z ciasteczek ma trochę inną konsystencję niż nasza śmietanka z mascarpone i będzie nam zatykać szprycę, jeśli zmiksujemy byle jak :)
  • 8. Dodajemy kilka drobno pokruszonych ciasteczek, trochę okruszków zostawiamy sobie do dekoracji. Miksujemy.
    Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i dekorujemy babeczki,
    wyciskając na nie krem. Lekko posypujemy resztą mączki z pokruszonych ciasteczek, wtykamy w krem całe, odłożone wcześniej połówki ciastek. Dekorujemy dodatkowo listkiem melisy lub mięty.






    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować