Delikatne i puszyste babeczki z dużą ilością mojego ulubionego masła orzechowego. Pokryte słodkim kremem, obsypane posiekanymi orzeszkami. Ekspresowe w przygotowaniu... zatem do dzieła! ;)
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
200 g cukru
2 jajka
200 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
80 g miękkiego masła
180 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g solonych orzeszków ziemnych
Krem:
150 g miękkiego masła
150 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
60 g cukru pudru
100 ml śmietanki kremówki 30- 36%
Dodatkowo:
garść posiekanych orzeszków ziemnych do dekoracji
Babeczki z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Orzeszki ziemne drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Następnie wlewać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać posiekane orzeszki i wmieszać do masy. Za pomocą łyżki nakładać masę do papilotek, do ich 3/4 wysokości. Piec w 180 st.C 25 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce.
2.Krem: Śmietankę ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim ostudzone babeczki. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Babeczki przechowywać w lodówce. Smacznego! (inspiracja/źródło: Domowe Wypieki)
Komentarze