Babeczki z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

Delikatne i puszyste babeczki z dużą ilością mojego ulubionego masła orzechowego. Pokryte słodkim kremem, obsypane posiekanymi orzeszkami. Ekspresowe w przygotowaniu... zatem do dzieła! ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    200 g cukru
    2 jajka
    200 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
    80 g miękkiego masła
    180 ml mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g solonych orzeszków ziemnych

    Krem:
    150 g miękkiego masła
    150 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
    60 g cukru pudru
    100 ml śmietanki kremówki 30- 36%

    Dodatkowo:
    garść posiekanych orzeszków ziemnych do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Orzeszki Babeczki Krem

Babeczki z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0yq6se9 1. Ciasto: Orzeszki ziemne drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Następnie wlewać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać posiekane orzeszki i wmieszać do masy. Za pomocą łyżki nakładać masę do papilotek, do ich 3/4 wysokości. Piec w 180 st.C 25 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce.
  • 2. Krem: Śmietankę ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim ostudzone babeczki. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Babeczki przechowywać w lodówce. Smacznego! (inspiracja/źródło: Domowe Wypieki)

Porady

Przepis na około 16 babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Orzeszki ziemne Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować