Gołąbki jak z PRL

4.46 (168 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gołąbki są przepyszne, rozpływaja sie w ustach.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 Główka średniej kapusty
    1 torebka ryżu
    1,2 kg mięsa mielonego
    2 cebule
    1 jajko
    1/2 kostki smalcu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    5 łyżek śmietany 30%
    cukier
    pieprz
    3 kostki rosołowe
    2 łyżki mąki
    sól
Wystaw ocenę:

4.46 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki jak z prl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty musimy wykroić głąb, umieszczamy kapustę w dużym garnku z osoloną wodą. Gotujemy kapustę na małym ogniu, powoli zdejmując liście. Ryz gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy ryż, jajko, starte cebule na drobnych oczkach, pieprz i sól do smaku. Na ostygnięte liście kapusty umieszczamy farsz mięsny i zawijamy na gołąbki. Dno garnka wykładamy smalcem i podlewamy wodą, wrzucamy kostki rosołowe, dodajemy koncentrat, następnie rozkładamy liście kapusty które nam zostały. Na liściach umieszczamy ciasno gołąbki i zakrywamy ponownie liśćmi, woda powinna zakrywać 1/3 wysokości gołąbków. Gołąbki gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 - 2 godz, żeby zmiękły liście kapusty. Gdy gołąbki są gotowe, wyjmujemy je z garnka, doprawiamy sos do smaku , dodajemy mąkę rozrobioną z wodą dla zagęszczenia sosu i śmietankę. Możemy posypać koprem.

Porady

Gołąbki można przygotować w prodiżu , gotując w nim zamiast w garnku, a następnie wstawić do piekarnika i zapiec

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować