Gołąbki jak z prl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty musimy wykroić głąb, umieszczamy kapustę w dużym garnku z osoloną wodą. Gotujemy kapustę na małym ogniu, powoli zdejmując liście. Ryz gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy ryż, jajko, starte cebule na drobnych oczkach, pieprz i sól do smaku. Na ostygnięte liście kapusty umieszczamy farsz mięsny i zawijamy na gołąbki. Dno garnka wykładamy smalcem i podlewamy wodą, wrzucamy kostki rosołowe, dodajemy koncentrat, następnie rozkładamy liście kapusty które nam zostały. Na liściach umieszczamy ciasno gołąbki i zakrywamy ponownie liśćmi, woda powinna zakrywać 1/3 wysokości gołąbków. Gołąbki gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 - 2 godz, żeby zmiękły liście kapusty. Gdy gołąbki są gotowe, wyjmujemy je z garnka, doprawiamy sos do smaku , dodajemy mąkę rozrobioną z wodą dla zagęszczenia sosu i śmietankę. Możemy posypać koprem.
Porady
Gołąbki można przygotować w prodiżu , gotując w nim zamiast w garnku, a następnie wstawić do piekarnika i zapiec
Komentarze