Kotlety jak gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasolić 1 łyżeczką i odstawić na min. 30 minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać starte na tarce o dużych oczkach warzywa, dodać mięso, wsypać kasze i ryż, wbić jajka, dodać pieprz i sól. Całość dobrze wyrobić. Dłonią formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem i piec w temp. 200 stopni i piec ok. 80 minut. Podawać z sosem.
Porady
Z podanej porcji wyszło mi 23 kotlety.
Ja zwykle robię mniej słony farsz ale zalewam dość słonym bulionem.
Żeby kotleciki lepiej się formowały należy moczyć ręce w zimnej wodzie.
Komentarze