Kotlety jak gołąbki

4.5 (148 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo lubimy te gołąbkowe kotlety. Są sycące i bardzo smaczne.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 0,5 główki białej kapusty
    0,5 kg mięsa mielonego
    2 cebule
    3 marchewki
    mały korzeń pietruszki
    1/4 selera
    4 jajka
    0,5 szkl. ryżu
    0,5 szkl. kaszy manny
    0,5 szkl. kaszy gryczanej
    0,5 szkl. kaszy jęczmiennej
    sól, pieprz
    bułka tarta do panierowania
    olej do podsmażenia
    6 szkl. bulionu warzywnego lub rosołu
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Kotlety jak gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasolić 1 łyżeczką i odstawić na min. 30 minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać starte na tarce o dużych oczkach warzywa, dodać mięso, wsypać kasze i ryż, wbić jajka, dodać pieprz i sól. Całość dobrze wyrobić. Dłonią formować kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem i piec w temp. 200 stopni i piec ok. 80 minut. Podawać z sosem.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi 23 kotlety. Ja zwykle robię mniej słony farsz ale zalewam dość słonym bulionem. Żeby kotleciki lepiej się formowały należy moczyć ręce w zimnej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować