500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
7 g suchych drożdży
150 g cukru
50 g masła, roztopionego
230 ml letniego mleka
1 jajko
masa serowa:
ser twarog 50 dkg
cukier 6 łyżek
żołtka 2 szt
cukier waniliowy, 1
lukier:
cukier puder 5 łyżek
sok z cutryny
łyżeczka wody
Bułeczki - ślimaczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać resztę składników i wyrobić , pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto,, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczka kuchenną, do podwojenia objętości ok, 1,5 godz.
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka , cukier i cukier waniliowy.
Ciasto wyjąć, krótko zagnieść, rozwałkować na kwadrat o boku ok.30 cm. na ciasto wyłożyć masa twarogową i zwinąć w roladę. Pokroić na 12 części i układać stroną rozciętą na blaszce o wymiarach 32 x 22 cm. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC..
Lukier: cukier puder ucieramy z woda i sokiem z cytryny, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy bułeczki.
Komentarze